- Branża rolno-spożywcza 27 lat po przemianach ustrojowych w Polsce – wykorzystane szanse, niespełnione nadzieje.
- Wpływ członkostwa Polski w Unii Europejskiej na kondycję branży rolno-spożywczej – czy przyszłość branży zależy nadal od rynku unijnego?
- Unia Europejska to już za mało – konieczność dywersyfikacji eksportu.
- Odradzający się protekcjonizm w UE, zagrożenie dla polskiej ekspansji na rynkach wspólnotowych.
- Dalsze możliwości rozwoju sektora w dobie zaostrzania się konkurencji, protekcjonizmu i globalizacji.
- Polski eksport rolno-spożywczy od wprowadzenia embarga przez Rosję.
- Strategia promocyjna, czyli filary dalszego rozwoju eksportu.
- Polskie firmy w roli liderów w Europie Środkowo – Wschodniej – na ile polskie spółki są stanie konsolidować rynek w regionie, a na ile skazane na połknięcie przez globalne koncerny.
- Nowe regulacje a przyszłość branży – podatek obrotowy, eliminacja nieuczciwych praktyk przez sieci
- Czy sektor rolno-spożywczy potrzebuje większego wsparcia rządu – znacznie branży dla realizacji Planu na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju.
- Niebezpieczeństwo anonimowości polskiej żywności zagranicą – promocja polskiej marki.
|
Moderator: Beata Drewnowska – Dziennikarka „Rzeczpospolitej”
Część I – debata rządowa
Udział w debacie potwierdzili:
Maria Fajger, Zastępca Prezesa, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa; prof. Andrzej Kowalski, Dyrektor Instytutu, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej; Marcin Kwasowski, Wicedyrektor Departamentu Ekonomicznego Unii Europejskiej, Ministerstwo Spraw Zagranicznych; Ewa Lech, Podsekretarz Stanu, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi; Jarosław Sachajko, Poseł na Sejm RP, Przewodniczący Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi; Sławomir Sosnowski, Marszałek Województwa Lubelskiego; Jan Staniłko, Zastępca Dyrektora Departamentu Innowacji, Ministerstwo Rozwoju; Kazimierz Sumisławski, Dyrektor Departamentu Ochrony Środowiska i Rolnictwa, Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego
Część II – debata biznesowa
Udział w debacie potwierdzili:
Zenon Daniłowski, Prezes Zarządu, Makarony Polskie S.A.; Andrzej Faliński, Dyrektor Generalny, Polska Organizacja Handlu i Dystrybucji; Andrzej Gantner, Dyrektor Generalny, Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców; dr hab. Ryszard Michalski, Dyrektor, Instytut Badań Rynku, Konsumpcji i Koniunktur; Marek Moczulski, Prezes Zarządu, Bakalland; Robert Niczyporuk, Radca Prawny, Adwokat, Partner, Kancelaria Domański Zakrzewski Palinka; Paweł Stamburski, Dyrektor Departamentu Agrobiznesu, Ban Zachodni WBK S.A.; Leszek Wiwała, Prezes Zarządu, Związek Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy;
|